AKTUELNO

USPJELI SMO: Todorovići dobili kupatilo

Završena akcija pomoći porodici Todorović iz Koprivne

Kad kažemo “uspjeli smo”, mislimo na sve one dobre ljude koji su sa nama učestvovali u humanitarnoj akciji pomoći porodici Todorović Mioljke iz Koprivne. Ta akcija je uspješno okončana i konačno i Todorovići imaju kupatilo i time, makar donekle uslovniji život.

Poštovani čitaoci, ako slučajem niste od početka pratili ovu akciju, evo par riječi da se prisjetimo.

Četvoročlano domaćinstvo Todorovića čine Mioljka (34), njeno dvoje djece Stefan (6) i Daniel(3,5) kao i njen bolesni otac Radomir (70). Mioljkin muž je 2013. godine poginuo u Sočiju u Rusiji i od tada je ostala prepuštena sama sebi sa dvoje djece i teško bolesnim ocem. Kuća u kojoj žive je najblaže rečeno u stanju posle rata nego u modernom sadašnjem dobu, a najgore je kako sami navode što u kući nema vode niti kupatila.
H.O. SZM je stoga odlučila da pokrene humanitarnu akciju kojom bi se u kuću Todorovića uvela voda i napravilo kupatilo.
WEBPAGE_20150330_211559Za pokretanje ove akcije zaslužan je nas član Marko Marić koji je čuo za ovu porodicu a pohvale idu i svešteniku Jadranku Stojanoviću iz Koprivne koji već nekoliko puta pomaže radu naše organizacije. Takođe, tu su se našli i članovi RK Vidra iz Modriče.
Akcija je provedena u nekoliko etapa a zahtijevala je i značajnija finansijska sredstva, ali, nismo odustajali. Štaviše, u toku akcije pridruživali su nam se novi donatori i ljudi dobre volje pa je akcija i uspješno okončana.
Akcija je počela tokom aprila 2015. godine. Iskopan je bunar, koji je izvođač radova “Beton promet” Vranjak izveo po znatno sniženoj cijeni. Uvedena je voda u kuću, instalisan je hidropak, a vodointalateri  Ostoja Jakovljević iz Koprivne i Vlado Vasić iz Osječana nisu htjeli naplatiti svoj rad!
Akcija pomoci Miholjki (9)_crUrađen je pod brodskim podom sa izolacijom, a u međuvremenu je uručen paket pomoći u vrijednosti od 300 KM. Veliki dio ove donacije, odnosno troškova snosila je familija Mitrović Renato i Danijela,  aktivni članovi HO Srcem za Modriču  koji su i ove male Todoroviće opremili potrebnom garderobom i stvarima za školu! Do te faze akcije utrošeno je 3200 KM. I za naše mogućnosti to je bila solidna cifra.
Daljnji tok akcije predviđao je izgradnja kompletnog kupatila pa smo tražili i dobili specifikaciju neophodnih radova te ukupni predračun od 2500 KM.
Tada, naš plan i najbolje namjere bili su dovedene u situaciju da ih preispitamo kao i vlastite mogućnosti, jer imali smo i prioritete na našoj listi koja je svakim danom bivala sve duža.
Ali dragi Bog nije dao da mali Todorovići i ovu zimu budu na lončiću nego nam šalje našu članicu Ljubicu Marković Monthey, koja živu ovdje, u Švicarskoj.
Gospođa Ljubica Marković-Monthey je izrazila jednu nesvakidašnju želju za svoj rođendan.
Ona je zamolila svog supruga i familiju da joj za rođendan umjesto poklona daju novac kojim će ona sa familijom Mitrović pokloniti malim Todorovićima kupatilo!

2015-07-15 TODOROVICI-NOVO KUPATILO (4)I na kraju tako smo uz učešće porodica Marković Monthey i Mitrović, te i naše učešće sa 440 KM završili kompletno kupatilo.
Jedna obimna i ozbiljna akcija uspješno je privedena kraju, a to možete vidjeti u albumu slika na kraju ovog priloga.

Nastojali smo i u ovom prilogu pomenuti sve dobre i humane ljude koji su na bilo koji način učestvovali u realizaciji ove akcije, te im se i ovim putem u naše ime, a takođe i u ime porodice Todorović najtoplije zahvaljujemo.

Vaša Srcem za Modriču

Leave a comment

Your email address will not be published.
*