AKTUELNO

Humanost bez granica: odriče se rođendanskog poklona da bi pomogla ugroženima

Dragi naši prijatelji, moramo Vam ovo ispričati i podijeliti našu radost jer ono što radimo ipak nailazi na odziv i divne postupke humanih ljudi.

U vrijeme kad smo porodicu Todorović iz Koprivne obradovali hranom a nakon toga i uvođenjem vode u kuću imali smo u planu uraditi i kompletno kupatilo. Međutim, naš plan i najbolje namjere bili su dovedene u situaciju da ih preispitamo kao i vlastite mogućnosti, jer imali smo i prioritete na našoj listi koja je svakim danom bivala sve duža.
Ali, eto ipak, i danas se dešavaju neplanirane stvari i nevjerovatni a divni postupci humanih ljudi.

Ali, da Vam to ispričamo od početka.

Da podsjetimo, četvoročlano domaćinstvo Todorovića čine Mioljka (34), njeno dvoje djece Stefan (6) i Daniel (3,5) kao i njen bolesni otac Radomir (70). Mioljkin muž je 2013. godine poginuo u Sočiju u Rusiji i od tada je ostala prepuštena sama sebi sa dvoje djece i teško bolesnim ocem. Kuća u kojoj žive je najblaže rečeno u stanju posle rata nego u modernom sadašnjem dobu, a najgore je kako sami navode što u kući nema vode niti kupatila.
H.O. SZM je stoga odlučila da pokrene humanitarnu akciju kojom bi se u kuću Todorovića uvela voda i napravilo kupatilo.
I  krenuli smo u akciju.
Iskopan je bunar koji je izvođač radova “Beton promet” Vranjak izveo po znatno sniženoj cijeni. Uvedena voda u kuću, a cijena hidropaka je bila 392,30 KM, a vodointalateri  Ostoja Jakovljević iz Koprivne i Vlado Vasić iz Osječana nisu htjeli naplatiti svoj rad! Urađen je pod brodskim podom sa izolacijom, u vrijednosti od 1.156 KM! U međuvremenu je uručen paket pomoći u vrijednosti od 300 KM. Ukupno smo uložili oko 3200 KM.
Veliki dio ove donacije snosila je familija Mitrović Renato i Danijela,  aktivni članovi HO Srcem za Modriču  koji su i ove dječake opremili potrebnom garderobom i stvarima za školu.
Daljnji tok akcije predviđao je izgradnja kompletnog kupatila pa smo tražili i dobili specifikaciju neophodnih radova te ukupni predračun od 2500 KM. Da nekome ova cifra nebi izgledala velika, da objasnimo. U kući uopšte nema namjenske prostorije radi čega treba istu sazidati, a potom razvesti struju, vodu, odvode i kanalaizaciju na udaljenost od 17 metara. Tu je i iskop i izgradnja septičke jame. Na kraju je trebalo prostoriju ožbukati, postaviti keramiku, bojler, kadu, wc šolju i česme. Zaista obiman posao, pa smatramo da je to adekvatna cijena po predračunu.
U proteklom periodu animirali smo naše saradnike i prijatelje iz Modriče da nam pomognu u sačinjavanju i kompletiranju spiskova i dokumentacije za socijalno najugroženija lica sa područja Modriče. Sveštenstvo SPC , naši saradnici i prijatelji su odradili obiman posao tako da smo na osnovu njihovih podataka sačinili spisak, a potom i listu prioriteta koju treba urgentno rješavati. Svima njima se najtoplije zahvaljujemo.
Tada smo se našli u situaciji da treba da preispitamo i naše mogućnosti, te kako da nastavimo realizaciju tako naraslih potreba za humanitarnom pomoći.

Od samog početka, sve naše odluke donosimo dogovorom članova, odgovorno i uz uvažavanje realne situacije.
HO SRCEM ZA MODRICU tada mijenja plan, izvinjava se porodici Todorović i obećaje da će na proljeće popola sa porodicom Mitrović Renatom i Danijelom (naši članovi koji su dali velika sredstva u ovoj akciji) završiti kupatilo a sada mora da snabdije što više socijalno ugroženih porodica sa prioritetne liste.
Ali dragi Bog nije dao da mali Todorovići i ovu zimu budu na lončiću nego nam šalje našu članicu Ljubicu Marković Monthey, koja živu ovdje, u Švicarskoj.
Gospođa Ljubica Marković-Monthey je izrazila jednu nesvakidašnju želju za svoj rođendan.
Ona je zamolila svog supruga i familiju da joj za rođendan umjesto poklona daju novac kojim će ona sa familijom Mitrović pokloniti malim Todorovićima kupatilo!

Mitrovići i Markovići svaka vam čast, ponosni smo što ste dio ove naše organizacije !!!

Na kraju, moramo reči da smo sretni jer, evo i akcija izgradnje kupatila za porodicu Todorović će moći biti realizovana po planu, a pritom i naše akcije pomaganja socijalno ugroženima po prioritetnoj listi.

HO Srcem za Modriču

 

Leave a comment

Your email address will not be published.
*