AKTUELNO

Humanitarna organizacija “Srcem za Modriču” pokrenula akciju “Stop nasilju!”

Svi smo čuli žalosnu vijest o pogibiji Modričanina Marka Radoša, koji je ubijen u svome kafiću slaveći rođenje sina. Modriča, ali i okolina, ovakav slučaj ne pamti.

Među prvima ovo ubistvo oštro su osudili ljudi iz HO Srcem za Modriču i pokrenuli pomoć za porodicu nastradaloga Marka.
“Svi smo još u šoku jer ovako nešto Modriča ne pamti. Nama nikada, niko ni u ratu nije poginuo u kafiću gdje su svi imali oružije. Odzvanjaju mi riječi jednog Markovog prijatelja koji mi neku veče reče ,,brate, to je momak koji je i mrave zaobilazio”. To opisuje kakvog smo momka izgubili. Otišao je jedan predivan čovjek u vrijeme koje mu je trebalo biti najljepše. Oženio se predivnom djevojkom, dobio sina i to veče poginuo. Pa, šta se tu može reći. Žalosno da žalosnije ne može biti”. –  rekao je predsjednik HO “Srcem za Modriču” Dragan Pipi Sjeničić.

Dodaje da smo svi svjesni da Marka ne možemo vratiti, ali smo takođe svjesni da smo kao zajednica u ovom slučaju podbacili.
“Svi snosimo dio odgovornosti za ovo što se desilo. Krivi smo što smo svi znali da se ovo može nekome desiti ali nismo ništa preduzeli. Tu našu pasivnost Marko je platio glavom. Ne treba nam veća kazna nego gledati njegovog sina kojega nije ni upoznao i pitati se da li smo svi mogli više. Zato je ovaj slučaj nešto posebno. Zato moramo svi zajedno raditi na tome da se ovo što se desilo Marku, više nikada ne ponovi nikome u Modriči”, rekao je Sjničić.
Modriča je uvjek bila otvoren grad za dobronamjerne, tako treba i da ostane, poručuje on, ali se glasno mora reći da zlonamjerni nisu dobrodošli.
“Teško je vrijeme, na sve strane su politička previranja. Mjeri se svaki potez protivnika, pa zato smo mi kao apolitična organizacija odlučili da stanemo ispred svih i pozovemo na jedinstvo u osudi ovog ubistva kao i na jedinstvo što se tiče pojačavanje svijesti o bezbjednosti. Ovo ubistvo mora da bude zadnja nesreća iz koje izvlačimo pouke. Zbog toga svega i budućnosti naše djece, odlučili smo pokrenuti akciju “Stop nasilju!”, izjavio je Sjeničić.

Tim povodom Modričani su u goste pozvali načelnike Šamca i Vukosavlja, koji su najozbiljnije shvatili situaciju, i na čemu su im mnogo zahvalni.
“Načelnici su rado prihvatili da dođu u naš grad u goste, kod našeg načelnika gdje smo takođe pozvali i sve ostale političke subjekte našeg grada da zajedno osudimo ovu tragediju , te da vidimo kako možemo pomoći porodici nastradalog Marka koja je ostala kao postanar i u kreditima”, rekao je Sjeničić.
Sjeničić je najavio i prikupljanje potpisa za uvođenju dvodnevne manifestacije “Markovi dani”, a koju bi činio turnir u basketu i obrazovne radionice za djecu i odrasle o raznim temama iz bjezbjednosti i sprečavanja nasilja.
“To smatramo veoma bitnim jer može samo koristiti našoj djeci i svima nama”, rekao je Sjeničić.
HO “Srcem za Modriču” nastavlja i akciju prikupljanja pomoći za porodicu Radoš, koju su započeli modrički ugostitelji na čelu sa restoranom “Gagi”. Uz prikupljanje novca posredstvom društvenih mreža, uvodi se i punkt pred SKC gdje će građani moći darovati svoje skromne priloge i potpisati peticiju za uvođenje “Markovih dana”.
“Molimo sve dobronamjerne ljude da pomognu koliko mogu, pa barem i samom podrškom ili idejom sta bi se još moglo organizovati da se pomogne ovoj porodici. Modričani imaju veliko srce i mislim da ćemo naći načina da našem Pavlu koliko toliko usrećimo djetinjstvo”, poručio je Sjeničić.

Vaša Srcem za Modriču

Leave a comment

Your email address will not be published.
*