AKTUELNO

HO “Srcem za Modriču” već deceniju postoji i pomaže Modričanima

Humanitarna organizacija “Srcem za Modriču” u maju je proslavila jubilej – 10 godina postojanja i uspješnog rada.

Nastala je nakon majskih poplava 2014. godine, spontano, od srca i sa ciljem da se pomogne poplavljenoj braći u Modriči.

O počecima organizacije, radu, lijepim ali i teškim trenucima, kao i o ljudima bez kojih bi sav posao bio uzaludan- donatorima i volonterima, govorio je predsjednik HO “Srcem za Modriču”, Dragan Pipi Sjeničić.

Kada je nastala Humanitarna organizacija “Srcem za Modriču” i kako?

SJENIČIĆ: Humanitarna organizacija “Srcem za Modriču” nastala je u nesretnim majskim poplavama 2014. godine. Okupljeni u Uspenskom hramu u Cirihu i danonoćno skupljajući pomoć za poplavljene, dolazimo na ideju da osnujemo neko udruženje koje bi pomagalo ljudima u našem rodnome kraju. U tu priču ulazimo srcem i ime organizacije se samo dalo.

Nakon godinu dana postojanja shvatamo da imamo potrebu da osnujemo istu organizaciju i u BiH kako bi ona volonterski mogla realizovati akcije na terenu i tako dobijamo HO SZM podjeljenu na dvije registrovane organizacije samo sa razlikama imena HO SZM CH i HO SZM MD.

Koliko porodica i pojedinaca u Modriči je dobilo pomoć tokom 10 godina i kakvu?

SJENIČIĆ: Radili smo mnogo akcija različitog karaktera ali bih izdvojio, na primjer, oko 600 humanitarnih paketa koje smo podijelili (jedan paket je vrijednosti 100 KM), učestvovali smo u liječenju 29 naših sugrađana sa oko 30.000 KM, pomogli smo renoviranje 7 stambenih objekata sa oko 40.000 KM, kupili smo čamac i ronilačku opremu RK, poklonili djeci oko 500 paketića, organizovali više puta darivanje krvi, plaćali smo stipendije, đačke domove i ekskurzije, kupovali kompjutere, kosačice, projektore, frižidere, zamrzivačae, drva, plaćali polaganje vozačkog, račune za struju… Donirali smo mnogo namještaja i garderobe.

Šta biste izdvojili kao najveće dostignuće HO “Srcem za Modriču”?

SJENIČIĆ: Kao najveće dostignuće istakao bih to da smo za sve ove godine našeg postojanja ostali samo svoji, sa svojim principom odabira korisnika naše pomoći a to je da je jedino mjerilo ko će dobit pomoć stepen ugroženosti i ništa više. Da je bilo to lako postići, iskreno, nije. Da su nas mnogi sputavati, jesu, ali smo zato baš ponosni što smo to što jesmo.

Koliko se promijenila socijalna struktura u Modriči za ovih 10 godina postojanja HOSZM?

SJENIČIĆ: Pazite, promjena socijalne strukture više zavisi od ekonomske situacije nego od našeg rada ali da se ovim načinom pomogne i ljudima i gradu, pomogne se. I hvala Bogu slobodno možemo reći da je Modriča postala grad gdje se čovjek u nevolji ima na koga osloniti. Tu je i HO Trojeručica, tu su privrednici, humani pojedinci kao naš Branko Vidić Svika koji je doveo u Modriču svog prijatelja Jozija Foksa i koji je preko svoje HO u Modriči uložio 3 800 000 KM.

Takođe, ne smijemo zaboraviti ni zanemariti humanitarni rad Dragoslava Gutija Ignjatović i Sandre Kojić. U ovom našem radu stekli smo i prijatelje poput organizacije “Srbi za Srbe” i “Nemanjići” iz Tićina koji su pomagali na našoj opštini.

Organizacija opstaje svih ovih godina zahvaljujući humanosti donatora i volonterima. Odakle su vaši donatori i koliko imate volontera?

SJENIČIĆ: Naši redovni donatori su pretežno iz Švajcarske koji Švajcarske i oni redovnim donacijama obezbeđuju sredstva za realizaciju humanitarnih akcija. Modrički donatori pretežno učestvuju u većim humanitarnim akcijama.

Što se volontera tiče, na njih smo posebno ponosni jer danas je među mladima, nažalost, sve manje želje za ovakvim aktivnostima. Trenutno imamo oko 20 mladih, predivnih ljudi.

Kakvu saradnju imate sa lokalnom upravom Modriče i šta bi rukovodstvo opštine moglo da uradi da poboljša položaj socijalno ugroženih stanovnika?

SJENIČIĆ: Saradnja sa prošlom i sadašnjom opštinskom upravom je odlična, stoje iza nas i podržavaju nas kad god treba. Takođe, i susjedna opština Vukosavlje gdje smo imali neke akcije mnogo nam je pomogla. Naš rad nije ostao neprimijećen ni vrhu Republike Srpske pa smo dva puta bili gosti predsjednika RS na Forumu dijaspore. Presjednik nam je uputio čestitku i donaciju za naš jubilej na čemu smo mu veoma zahvalni.

Veoma vodite računa o tome da ne miješate politiku i humanitarni rad.

SJENIČIĆ: Što se tiče politike i na to smo ponosni jer je ona strogo zabranjena u HO što ne znači da se bilo ko ne može baviti politikom. Imamo ljude iz svih stranaka, ali niko i ni na koji način ne smije pokušati iskoristiti HO u političke svrhe. Koliko vodimo računa o tome govori i podatak da početkom svake izborne kampanje prekidamo svoje aktivnosti da bi se zaštitili od bilo kakvog pokušaja zloupotrebe naše HO.

Odličnu saradnju imate i sa sveštenstvom modričkih mjesnih zajednica. Koliko Vama ali i korisnicima Vaše pomoći znači podrška crkve?

SJENIČIĆ: Saradnja sa modričkim sveštenstvom je odlična i ponosni smo na to što su dio nas. Svaki sveštenik na svojoj parohiji pomaže u odabiru korisnika i učestvuje u samoj realizaciji akcija. Oni ne samo da su volonteri nego su i donatori. Nama mnogo znači što su uključeni u naše akcije jer nam daju obavezu da naš rad mora biti korektan a ujedno i njihovo prisustvo uliva povjerenje u naš rad.

Koja Vam je akcija bila najteža za ovih 10 godina, a koja najljepša?

SJENIČIĆ: Moja najteža akcija se desila na samom početku kada se razboljela Dijana Bjelić. Bio sam stalno u kontaktu sa njenim mužem i teško mi je sve to palo. Jedna starija gospođa, koja je stari humanitarac, kada me tada vidjela rekla je da nisam za tog posla, ali vremenom čovjek navikne. Da zna biti teško, zna.

Jedna od najljepših priča desila se kada je djevojka iz Švajcarske rekla svome mužu i ocu da joj za rođendan umjesto skupe tašne koju je dugo željela skupe tašne koju je dugo željela daju novac da jednoj porodici u Koprivni napravi kupatilo. To je i uradila.

Kakvi su vaši planovi za budućnost?

SJENIČIĆ: Imamo jednu lijepu vijest a to je da Ho SZM  trenutno osniva Fondaciju Sveštenomučenik Savo Trebavski koja će se prvenstveno baviti pomaganjem školovanja djece iz socijalno ugroženih porodica. Ali o tome ćemo posebno pisati. Plan nam je, kao i uvjek, da omasovimo organizaciju kako sa volonterima tako i donatorima.

Vaša poruka za kraj, kao predsjednika HO Srcem za Modriču?

SJENIČIĆ: Zahvalio bih se svim donatorima i volonterima jer iskreno oni su organizacija, a ne ja ili bilo koji pojedinac. Zamolio bih sve modričane i u matici i u dijaspori da se pridruže ovoj našoj humanoj porodici.

Budi human, budi i ti dio nasi.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Sjeničić: Budimo ljudi, pomozimo djeci da se školuju i stanu na svoje noge | Srcem za Modriču

Leave a comment

Your email address will not be published.
*