AKTUELNO

HO “SRCEM ZA MODRIČU” NE DA ZABORAVU HIRURGA LAZU *(FOTO+VIDEO)

Srpski narod se ovih dana oprašta od svog voljenog doktora. Koliko je bio velik govore i izrazi saućešća drugih naroda. Iako je prošlo 25 godina od kada je hirurg Laza napustio Republiku Srpsku takva veličina i njegova djela jos uvjek su svježa. To dokazuje narod Republike Srpske koji se ovih dana oprašta od svog voljenog doktora. Koliko je još uvjek voljen to govore murali i bilborzi sa njegovim likom širom Republike Srpske. “Marš na Drinu” odjekuje Srpskom.

Koliko je bio veliki govori i osjećaj u Srbiji i Republici Srpskoj kao da se narod takmiči da dokaže sa koje je strane Drine je bio više voljen. Čovjek koji je Srpsku i Srbiju spojio u bolu i ponosu što su ga imali. Kao da se majka i ćerka takmiče koja će više zaplakati i koja ga više neće dati zaboravu. Ne pamti se u skorijoj Srpskoj istoriji da su Srbi za nekim toliko žalili. Zato pokušavaju muralima širom Srpskih zemalja ostaviti hirurga Lazu u svome gradu medju svojim narodom. Odjednom će hirurg Laza biti sa svim Srbima.
Ovakav primjer desio se i u Modriči (Republika Srpska) gde je Humanitarna organizacija “Srcem za Modriču” i Koprivljanska crkvena opština iz zahvalnosti prema dr Laziću pokrenula akciju za oslikavanje murala sa likom dr. Lazića.

Kako je došlo do ove ideje pitaćemo i orgaizatore, predsjednika Humanitarne organizacije “Srcem za Modriču” Dragana Sjeničića i koprivljanskog sveštenika Jadranka Stojanovića.

– “U razgovoru nas dvojice došli smo na ideju da pokrenemo akciju oslikavanja murala. Razlog je vjerujemo kao i kod svih drugih. Ne damo da nas ovakva ljudska veličina napusti. Ne damo ga zaboravu jer on je pravi primjer šta je to čovjek, srbin, pravoslavac. Zato smo ovaj mural oslikali ispod Crkve kraj samog puta da kada god prolazimo da se sjetimo ove ljudske veličine i zapalimo svijeću. Još jednom neka mu je vječna slava i hvala za sve što je uradio za naš narod.”

Vaša Srcem za Modriču

Leave a comment

Your email address will not be published.
*