AKTUELNO

Mikrokreditna organizacija EKI, Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“ i Dječiji fond “Sveti Sava” u Skandinaviji u akciji za Kuzmanoviće iz Koprivne

Obilazeći šire područije naša organizacija se svakodnevno susreće sa različitim slučajevima porodica  kojima je neophodna pomoć. Tako obilazeći Koprivnu upoznati smo sa slučajem osmočlane porodice Kuzmanović u kojij žive otac Đorđo i majka Draženka sa svojih šestero djece (Stojan 16, Goran 13, Stefan 11, Ilija 7, Radinka 6, Dražen 3 godine). Nažalost pored neimaštine u ovoj porodici veliki problem je što sva djeca spadaju u red osoba sa posebnim potrebama i neophodana im je logopedska pomoć kako bi se mogli normalno izražavati. Kako četvero djece od njih šesetero pohađaju školu  veliki im je problem što se ne mogu pravilno izražavati kada se druže sa svojim vršnjacima. Uvidjevši ovaj problem naš član a i koprivljanski sveštenik protojerej-stavrofor Jadranko Stojanović odlučio je da nađe rešenje za probleme ove djece. Poznavajući Oca Jadranka kao vrijednog i čestitog čovjeka koji je se istekao kako kao sveštenik tako kao i član naše organizacije nismo ni sumnjali da će brzo naći rješenje za ovaj problem.

Tako i biva. Ubrzo Otac Jadranko stupa u kontakt sa predstavnicima Mikrokreditne organizacije EKI koji rade u kancalariji u Modriči i njima predočava tešku situaciju u kojoj se nalazi ova porodica a tako isto i probleme njihove djece, kao i izražava im svoju želju da se angažuje logoped koji bi radio sa tom djecom. Po prijemu molbe Otac Jadranko i predstavnik mikrokreditne organizacije EKI Ankica Čeliković obilaze porodicu Kuzmanović i na licu mjesta uviđaju o stanju u kojem se nalazi ta porodica. Nakon saslušanih molbi i obilazka terena ubrzo Otac Jadranko dobija odgovor da je EKI mikrokreditna organizacija odobrila 1000 konvertibilnih maraka kao pomoć za rad logopeda koji bi radio sa tom djecom. Naravno kako ovaj novac je svakako dobro došao ali nedovoljan za rad logopeda tokom čitave godine Otac Jadranko se obraća i Humanitarnoj organizaciji ,,Srcem za Modriču“ da pomogne rad logopeda. Kako smo upoznati sa čitavom situaciom u ovoj porodici odmah odlučujemo da pomognemo sa 500 konvertiblnih maraka kako bi i šestero djece iz porodice Kuzmanović imali normalno djetinjstvo. Ubrzo nakon objave na fejzbuk stranici Crkvene opštine Koprivna, Ocu Jadranku se javljaju predstavnici Dječijeg fonda “Sveti Sava” u Skandinaviji i odlučuju se da pomognu rad logopeda sa 600 konvertibilnih maraka, što čini ukupnu cifru od 2100 konvertibilnih maraka koja je dovoljna da logoped radi godinu dana po dva puta sedmično sa ovom djecom.

Po skupljanju sredstava Otac Jadranko pokušava da nađe logopeda, ali kako na našoj opštini ne postoji za sada logoped, angažuje studenta fakulteta u Foči Sinišu Popovića koji je pri samom kraju studija kada bi trebao postati diplomirani logoped.

Veoma brzo se Otac Jadranko dogovara sa Sinišom Popovićem oko angažmana a paralelno sa tim od Javne ustanove Osnovna škola,,Sveti Sava“ dobija prostor na korištenje dok traje rad logopeda.

Povodom ove velike akcije za naš sajt Otac Jadranko izjavio je sledeće:
–  “Zahvaljujem se svim koji su pomogli ovu akciju, počevši od mikrokreditne organizacije EKI, pa preko Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“ pa do Djecijieg fonda “Sveti Sava” u Skandinaviji. Bez ovih organizacija nikada ne bih mogao izvesti ovu akciju u kojoj mi je jedina želja da vidim i čujem ovih šest anđela kako pravilno pričaju. Ne mogu vam opisati koliko sam srećan što se za veoma kratko vrijeme vide ogromni pomaci a tek da vidite dječiju sreću kada mogu pravilno izgovoriti svoje ime ili neku drugu riječ. Veliko hvala i Siniši jer pored svojih studenskih obaveza uspijeva kao veliki profesionalac da pomaže ovoj djeci i vidim po njemu da će biti veliki stručnjak u svome poslu. Veliko hvala i od ove djece a samo Bog će vam svima vratiti u dobru jer učinište veliko dijelo kako za ovu djecu tako i za njihovu porodicu a i našu Koprivnu.”

U toku januara, rad logopeda posjetio je i podpredsjednik Humanitarne organitzacije,,Srcem za Modriču“, Mitar Kršić koji je se na licu mjesta uvjerio na dobar i profesionalni rad logopeda sa djecom iz porodice Kuzmanović a djeca su ga tom prilikom nagradila sa čestitkom našoj organizaciji  povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

Humanitarna organizacija,,Srcem za Modriču“ zahvaljuje se svim koji su se angažovali da se trajno riješe problemi ove djece.

Vaša Srcem za Modriču

 

Leave a comment

Your email address will not be published.
*