AKTUELNO

SRCEM ZA MODRIČU OBIŠLA DVIJE PORODICE U DOBRINJI

Nakon skoro dvije godine ponovo smo obišli porodice Milardović i Tešić, koje su naseljene u Dobrinji.
Kao i uvijek do sada kada je rad naše organizacije upitanju na prostoru ove mjesne zajednice kontaktirali smo našu vijernu članicu Nadu Ignjatović i tražili njeno mišljenje o porodicama koje bi trebali posjetiti. Složli smo se u mišljenju da je pomoć prioritetno potrebna porodicama Milardović i Tešić, koje smo pomagali prije dvije godine.

Zamolili smo Nadu da nam ukratko iznese utiske o sprovedenoj akciji:

–  „Danas smo posjetili ove dvije porodice i ovom prilikom im uručili dva paketa hrane i higijenskih namirnica ukupne vrijednosti 200 KM (dva puta po 100 KM). Kada su me kontaktirali moji prijatelji iz Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“ čija sam i sama članica i zamolili me da vidim kome je potrebna pomoć naše organizacije nije bilo dvojbe da pomoć ide u porodice Milardović i Tešić. U porodici Milardović žive otac Ivo i majka Mara te djeca Jozo i Kata koji su osobe sa posebnim potrebama. Porodica Milardović je Hrvatska povratnička porodica koja je veliki dio ratnih dešavanja provela u svojoj kući u Dobrinji ali zbog straha za svoje živote ipak su morali napustiti svoje ognjište i otići put Hrvatske, da bi nakon Dejtonskog sporazuma ubrzo se vratili svojoj kući koju su uspjeli srediti za normalan život. Radi se o vrijednoj, časnoj i poštenoj porodici koja preživljava svojim trudom i radom, ali djeca Jozo i Kata iako su već veliki ipak ne mogu živjeti bez roditeljske pomoći zbog zdravstvenih komplikacija koje ih svrstavaju u osobe sa posebnim potrebama.
Posle ove porodice ovbišli smo i Porodicu Tešić koja živi u svojoj skromnoj kući koju su napravili dobri ljudi i dobre komšije iz naše mjesne zajedice uz pomoć opštine Modriča kako bi ova tročlna porodica imala normalan život. Porodicu Tešić čine baka Toda sa ćerkom Dragicom i unukom Todom. Žive od socijalne pomoći u visini od 40 KM i od tih novaca izdržavaju čitavu kuću. Kako su nam rekli najveći im je problem ogrijevno drvo jer zima je bila duga a iza nje su ostale samo prazne šupe u kojima su bila drva.“ – zaključila je Nada Ignjatović.

Pored Nade u realizaciji ove akcije pomogla je i mještanka Petra Milošević koja nam je pomogla pri transportu paketa hrane do ovih porodica i naravno tu su po već ustaljenom običaju bili i naši omladinci Teodora Vidović i Risto Kojić.
Svim našim članovima čestitamo na još jednoj sprovedenoj akciji a takođe i Petri Milošević želimo dobrodošlicu u našu humanitarnu porodicu jer je i sama nakon ove akcije odlučila da postane član naše organizacije.

Vaša Srcem za Modriču

 

Leave a comment

Your email address will not be published.
*