AKTUELNO

MILENKO DOBIO KNJIGE I ŠKOLSKI PRIBOR

Kao što smo objavili dobili smo informaciju da je Milenko Žarić ostao bez novih knjiga pred sami početak škole. Da ipak malo podsjetimo na priču o porodici Žarić.

To je porodica u kojoj nakon iznenadne smrti Mirjane ostaju da žive sami otac Arsenije i sin Milenko. I onako težak život i prije smrti Mirjane postaje još teži pa Arsenije postaje i majka i otac tada sedmogodišnjem sinu Milenku i nastavljaju život bez primanja u skromnoj kući koju je Arso, kako ga zovu u selu, i nešto uspio uz pomoć komšija i adaptirati koliko toliko.
Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“ obilazila je u nekoliko navrata ovu porodicu. Prvi put kada im je izgorila štala pa smo donirali 500 KM u neophodnom materijalu a zatim smo i nekoliko puta donosili im odjeću, školski pribor, hranu i higijenske namirnice.
Na sve nevolje ove porodice nadovezala se još jedna. Kako smo uspjeli saznati, Arsenije je išao u modrički Centar za socijalni rad, prvo u junu, da potraži knjige za treći razred (za prvi i drugi razred udžbenike dijeli svim učenicima Vlada Republike Srpske) gdje mu biva rečeno da dođe ponovo u avgustu. Međutim, ne dobija knjige ni tada već mu se nudi novac da kupi knjige sam u knjižari pa da mu se refundira. Tada nastaje još jedan problem jer, kao što je poznato u knjižarama je nemoguće kupiti knjige ukoliko nisu naručene u junu ili julu. Tada se Arso obraća prema učiteljima da dozvole da mali Milenko koristi stare knjige koje je dobio od dobrih komšija što ne bi bio nikakav problem međutim, informacije o ovim prolemima dolaze do podpresjednika HO,,Srcem za Modriču“, Mitra Kršića koji je i sam učitelj u Dugopoljskoj školi i po hitnom postupku odlučujemo da se Milenku kupe neophodni udžbenici i školski pribor. Tada se Mitar Kršić konsultuje sa svojom koleginicom Mirnom Babić, inače Milenkovom učiteljicom i dogovaraju se o neophodnom priboru. Tu gospođa Mirna postupa kao pravi pedagog i ne dozvoljava da sve neophodne stvari uzme sama humanitarna organizacija već ona i suprug Sreten kupuju dio pribora. Tako da danas sa početkom nove školske godine i Milenko dobija nove knjige i neophodan pribor.

Zamolili smo gospodina Kršića da nam kaže nešto više o ovoj akciji u kojoj je učestovao uispred Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“:
–  „Ovo je za mene specifična akcija jer se sve dešavalo u Dugom Polju a ima itekako veze sa školom. Naime ja sam među prvima saznao za ovaj nazovimo problem jer niko ne bi sporio da su to i polovne knjige jer poznajem čitavu situaciju u porodici Žarić. Ali bilo mi je žao ovoga dobroga dječaka kao i njegovoga oca, žive sami u veoma lošim uslovima, ne vjerujem da bi imao taj novac jer i sam mi se žalio nekoliko puta da i kada ide raditi ili Milenko ide sa njim na rad posle škole ili ga pričuvaju komšije. Veliki problem je bio naći knjige, za pribor smo se lako snašli u dogovoru sa koleginicom Mirnom Babić. Ali tu nam uskače koleginica Ivana Božičković inače nastavnica engleskog jezika i na moju molbu odmah obilazi knjižare u Bijeljini jer u tom periodu bila je u Bijeljini i nalazi knjige koje kupuje, tako da smo evo danas sa početkom škole i uručili knjige i školski pribor u prisustvu koleginice Mirne i Milenkovog oca Arsenije. Moram se zahvaliti pored mojih prijatelja iz HO,,Srcem za Modriču“ i koleginicama Mirni Babić i Ivani Božičković jer bez njih bi sam teško uspio odraditi ovu akciju do samoga kraja.“ – zaključio je Mitar Kršić.

Humanitarna organizacija ,,Srcem za Modriču“ se zahvaljuje ovim dobrim ljudima što su pomogli da se ova akcija završi na najbolji način i ostaje nam nada da se ovakvi propusti više neće dešavati u nadležnim institucijama jer današnja pomoć naša je iznosila 100 konvertiblnih maraka (knjige i sveske) plus pomoć od učiteljice Mirne, što nije mali iznos i za porodice, koje nazovimo normalno žive, a kamo li ovakve porodice koje se bore da prežive u ovome veoma teškom vremenu.

Vaša Srcem za Modriču

Leave a comment

Your email address will not be published.
*