AKTUELNO

JOŠ JEDNA AKCIJA U SUSRET BOŽIĆU

Kako je se bližio najradosniji hrišćanski praznik Božić, tako je i u Humanitarnoj organizaciji ,,Srcem za Modriču“ bilo nekoliko akcija kako bi pomogli svim ljudima kojima je pomoć neophodna.
Prva akcija o kojoj smo već pisali je bila sa HO,,Nemanjići“ iz Tićina kada smo obišli 9 porodica i uručili  zajedničkim sredstvima 12 paketa i pakete za najmlađe ukućane u tim porodicama.
Druga akcija o kojoj ćemo vas izvijestiti desila se odmah nakon ove pomenute akcije, naime naši članovi koji su od samog početka rada naše organizacije riješili su da posjete i obraduju tri porodice pred Božić.

Radi se o Danijeli i Renatu Mitroviću koji spadaju u red naših najvećih donatora kako svojom članarinom tako i akcijama u kojima i sami učestvuju prilikom svakog njihovog dolazka u rodnu Modriču.

Na osnovu dobijenih ranijih saznanja prvo smo obišli šestočlanu porodicu Lukić koja živi u Skugriću. Porodicu Lukić čine suprug Radenko, supruga Jovanka te djeca Jelena (10 godina), Gosto (8 godina), Radmila (7 godina) i Svjetlana (2 godine). Ova porodica živi u kući dobijenoj od prijatelja jer je njihova porodična kuća u Paležnici uništena prilikom klizišta i više nije uslovna za život. Kako niko iz kuće ne radi i žive od veoma malog dječijeg doplatka ova porodica obratila se našoj organizaciji da im pomognemo shodno našim mogućnostima. Nakon određenih provjera koje prođe svaka porodica da se ne bi desile zloupotrebe naše pomoći, jednoglasno je odlučeno da se pomogne ovoj porodici. Pored velikih problema sa nedostatkom novca iako i Radenko kako i sam kaže ne bira posao samo da prehrani porodicu ovoj porodici je najveći problem što nije njihovo stambeno pitanje riješeno. Iako prijatelj koji im je ustupio kuću na korištenje ne uzima nikakvu naknadu za to, oni su svjesni da će morati nekada riješiti pitanje trajnog svog smještaja iako za sada nemaju sredstava za to ali nadaju se pomoći i opštine Modriča i dobrih ljudi da će se i taj problem riješiti. Prilikom naše posjete,saznajemo da je djeci neophodan školski ribor i da nemaju pečenicu za Božić. Tu Danijela Mitrović iskazuje veliku ljudskost jer pored paketa hrane, odjeće, obuće, igračaka i poklona slatkiša ona odmah kaže koliko sutra pečenicu ćete dobiti a i školski pribor jer hoću da ova četir anđela  dočekaju srećan Božić i da im taj dan bude početak uspješne i srećne 2018.godine. Tako i biva odmah sutredan obezbijeđena je pečenica za ovu porodicu i za svako dijete koje ide u školu po jedna školska torba i pernica dok za najmlađu Svjetlanu obezbijedili smo igračke. Pored Danijele Mitrović za ovu akciju moramo se zahvaliti i Sandri Kojić koja je administrator fejzbuk stranice Poklanjam Modriča i ona je sa članicama te stranice obezbijedila 4 paketića za djecu iz porodice Lukić.

Nakon porodice Lukić obišli smo i Nenada Blagića, koji živi u Mjesnoj zajednici Modriča 4 ili poznatijem naselju Višnjik. Nenad Blagić živi sam nakon što ga je napustila supruga. Prilikom naše prve posjete Nenada smo zatekli da živi u veoma lošim uslovima ali naporima Srpske pravoslavne crkve iz Modriče, Nenadu je napravljena kuća do prve ploče i pokrivena u jednu stranu što je sasvim dovoljno da Nenad može normalno živjeti. Naravno u kuću je uvedena i struja i djelimično kupljen dio namještaja i sva stolarija. Za sada je neophodno malterisati zidove jer taj dio posla nije urađen ali Nenad je zahvalan i za ovo što ima. Nenad je ovom prilikom dobio paket hrane i higijenskih namirnica a u narednom periodu obezbijedićemo mu i određenu količinu odjeće  koja će mu biti neophodna kada dođu hladniji dani.

Treća porodica koju smo obišli je porodica Gardašević-Stojić. U ovoj porodici živi Miloš Stojić sa suprugom Branislavom Gardašević i sinom Darkom. Razlog posjete ovoj porodici je prvenstveno zbog narušenog zdravlja Branislave. Branislava koja je stara 57 godina već 20 godina muku muči sa neizlječivom bolešću  multiple skleroza, koja je uznapredovala i trenutno se Branislava veoma teško kreće i faktički bez tuđe pomoći ne može maketi iz kuće. Prilikom razgovora sa Branislavom utvrdili smo da ona koristi određenu vrstu lijekova koju smo odmah nabavili i donijeli joj pored paketa hrane i higijenskih namirnica. Takođe smo upoznati i da su ona i suprug podigli kredit da bi mogli pokriti troškove školovanja za sina Darka. Inače Darko je uzoran student  četvrte godine studija Dramske umjetnosti u Banja Luci i kako sam kaže očekuje da ubrzo privede kraju svoje studiranje i da diplomira. Kada je Danijela Mitrović koja je zajedno sa našim članom Mitrom Kršićem obišla ovu porodicu i uvidjela u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi Branislava, odmah je odlučila da na sebe preuzme da Darku obezbijedi novac za narednih šest mjeseci za smještaj u Banja Luci i da za Branislavu obezbijedi neophodne lijekove kako bi se bar malo i Branislavi pomoglo u borbi sa ovom opakom bolesti a ujedno i čitavoj porodici jer će određeni dio novca sada moći ostati u kući da bi se Branislava liječila.

Nakon završenih obilazaka zamolili smo našu članicu Danijelu Mitrović da nam ukratko prenese utiske o ovoj akciji:
–  ,,Veoma mi je drago što sam obišla ove tri porodice, počev od porodice Lukić koja je veoma dobra porodica sa prekrasnih četvero djece. Tu toliku ljubav i toplinu u tom domu bi poželila da svako osjeti. Kako su nas primili u svoj dom to vam ne mogu opisati. Nadam se da će ova porodica naći način da riješi problem svog stalnog smještaja a takođe bih se zahvalila tom čovjeku koji ih je pustio da žive u ovoj kući, sami Bog će ga nagraditi za to dobro dijelo. Drago mi je da sam bila i kod Neše, čovjek živi u veoma teškim uslovima ali opet hvala dobrim ljudima koji mu do sada pomogoše. Posebno mi je drago što sam posjetila porodicu Garašević-Stojić jer sam prije određenog vremena čula za zdravstvene probleme Branislave i imala sam želju da joj pomognem, kako njoj tako čitavoj porodici i danas sam dijelom to uspjela a drugi dio obećanja ću ispuniti u narednom periodu. Želim da se zahvalim svim članovima naše organizacije kako onima što uplaćuju članarinu i pomažu našu organizaciju tako isto i one koji svakodnevno obilaze našu opštinu i pomažu socijalno ugrožene porodice i bolesne osobe“ – zaključila je Danijela.

U ovoj akciji pored Danijele Mitrović koja je bila donator za ovu akciju u toku dva dana su bili prisutni i naši članovi Mitar Kršić, Aleksandar Zarić, te omladinke sestre Tanja i Slađana Lučić i omladinac Predrag Zarić na čemu im se zahvaljujemo.

Vaša Srcem za Modriču

 

Leave a comment

Your email address will not be published.
*