AKTUELNO

HO “SRCEM ZA MODRIČU” DONIRALE PAKET HRANE I PREPARATA ZA MINI-AZIL ZA ŽIVOTINJE *(FOTO)

Kada kažemo”humanost” prvo pomislimo na odnos i suosjećanje prema ljudima, ali isto tako humanost može biti i odnos prema životinjama. Nažalost, u zadnje vrijeme svedoci smo pojedinačnih slučajeva okrutnog i nehumanog odnosa prema životinjama tako da oni dobri i pozitivni primjeri dolaze još više do značaja jer ukazuju i drugima da svi bi trebali imati više obzira i humanosti prema životinjama.
Jedan takav lijep primjer je postupak mladih modričana Nemanje Nedakovića (2003) i Bogdana Božića (2002. godište) koji su samostalno uredili prostor za smještaj napuštenih pasa i mačaka i koji smo nazvali nazvati “mini-azil” za životinje. Vlastitim sredstvima hrane i čiste svoje štićenike u prostorijama koje su sami očistili i uredili podesno za smještaj životinja. Nabavka hrane i preparata za higijenu životinja znatna je stavka pa su se dosjetili da pružaju usluge kupanja i čišćenja pasa i mačaka vlasnicima životinja koji to žele. Oni su čak napravili i Facebook stranicu “Srećna šapa” preko koje nude uslugu pranja i čišćenja pasa i mačaka ali takođe i nude na udomljavanje životinja koje su spasili i sačuvali u svom azilu.

BOGDAN BOŽIĆ I NEMANJA NEDAKOVIĆ

Prije nekoliko dana Nemanja se obratio uredniku portala modričainfo da im pomogne u nabavci hrane i preparata za životinje tako da objavi njihov poziv sugrađanima za donaciju u hrani za životinje. Nakon te objave veći broj naših sugrađana se odazvao i donirao im razne potrepštine. Tada je urednik portala modričainfo i nas obavjetio i preporučio da razmotrimo mogućnost da se pomogne ovim dječacima.

Naravno da smo se odazvali apelu a naša humanitarna organizacija već ima uhodani sistem da brzo reaguje i odgovara na zahtjeve za pomoć. Praktično isti dan smo imali dogovor i razmatranje ovog slučaja i donijeli odluku da obezbjedimo paket hrane i preparata za životinje u vrijednosti od 100 KM. Ubrzo smo dobili spisak potrepština a dječaci su zajedno sa podpredsjednikom HO “Srcem za Modriču” Mitrom Kršićem otišli u nabavku. Tada smo se i dogovorili da im u petak poslijepodne , 11. avgusta,  taj paket odnesemo u njihov azil i usput napravimo i par fotografija koje prilažemo na kraju ovog članka.

Podpredsjednik HO “Srcem za Modriču” Mirar Kršić tim povodom je izjavio:
–  “Kao što vam je poznato u dugoročnom planu rada naše organizacije predvidjeli smo da na prostoru opštine Modriča potrebno osnovati azil za pse. Na prostoru naše opstine mogli ste primijetiti veliki broj pasa lutalica. U zadnjih par mjesec Odjeljenje kominalne policije opštine Modriča je u uspijevalo sa azilima sa prostora drugih opština da smanji broj pasa lutalica što je značajan pomak u odnosu na neki raniji period. Ovih dana naša organizacija je upoznata sa idejom ovih dobrih dječaka da otvore mini azil za pse i mačke te smo odlučili podržati ih u tim aktivnostima. Tako smo danas sa našim omladincima prvo primili dječake u našoj kancalari a zatim smo i obišli njihov azil i tom prilikom uručili im hranu i higijenske namirnice neophodne za njihov rad i život životinja. Posebno sam ponosan na naše omladince koji su se pokazali i ovaj puta u pravom svjetlu kao veliki ljudi koji obožavaju životinje. Čak je naša omladinka Jovana Tomić sa svojom majkom odlučila da kupi dio hrane za pse i mačke te ih je zajedno sa članovima HO Srcem za Modriču danas i uručila.


Jovana Tomić
je ovom prilikom istakla:
–  “Ja obožavam životinje, pa kada sam čula za Nemanju i njegovog prijatelja da žele da naprave azil za pse i mačke oduševila sam se te sam se dogovorila sa mamom da im pomognemo. Kako sam član Humanitarne organizacije Srcem za Modricu odlučila sam da se i ova moja pomoć dodijeli u saradnji sa našom organizacijom što smo danas i uradili.”

Danas je pored podpredsjednik HO Srcem za Modriču Mitra Kršića bili prisutni omladnci Teodora Vidović, Jovana Tomić, Kristina Objedović, Boris Vuković, Jovana Lukić i Andrej Savić na ćemu im se zahvaljujemo.

Vaša Srcem za Modriču

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.
*