AKTUELNO

SRCEM ZA MODRIČU U AKCIJI ,,STOP ZLOUPOTREBI INTERNETA“ *(FOTO)

Humanitarna organizacija „Srcem za Modriču“ sprovodi seriju predavanja po osnovnim školama naše opštine da bi se spriječile zloupotrebe interneta kod djece školskog uzrasta. Nakon sve češćih pojava zloupotrebe interneta tj konkretno društvenih mreža naša organizacija je sprovela niz predavanja u Osnovnoj školi ,,Sveti Sava“ , kao i u Osnovnoj školi ,,Sutjeska“.
Predavanjem su bile obuhvaćene područne škole u Dugom Polju, Vranjaku, Koprivni, Skugriću, dok će predavanje u područnoj školi Miloševac biti realizovano ukoliko se ukaže prilika jer učenicima se bliži kraj školske godine pa su sve više opterećeni gradivom.

Predavanja je držala diplomirani nastavnik informatike Stana Milošević, inače nastavnica informatike u Osnovnoj školi ,,Sveti Sava“ koju smo zamolili da nešto više kaže o dosadašnjim predavanjima.
–   ,,Do sada je održano četiri predavanja u područnim školama koje pripadaju dvjema gradskim školama. Kada su me kontaktirali članovu Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“ i iznijeli mi svoj plan za ova predavanja odmah sam pristala jer se radi o ozbiljnoj organizaci koja se bavi prvenstveno humanitarnim radom na prostoru naše opštine, ali kako su i sami uvidjeli naši učenici su počeli da upadaju u raznorazne probleme zbog ,,modernog“ života tj života gdje je sve na dohvat ruke putem interneta. Te nove tehnologije iz savremenog života donijele su nažalost mnoge probleme prvenstveno djeci školskog uzrasta. Ti problemi nastaju prvenstveno zbog neznanja, pa smo zato i uzeli da djeci prezentujemo koje to sve opasnosti vrebaju na internetu a prvenstveno na društvenim mrežama. Djeci na selima te informacije nisu dostupne, a i veliki broj roditelja nije upoznat sa svim ovim opasnostima koje vrebaju djecu na internetu. Nadam se da smo ovim predavanjima pomogli djeci da se znaju snaći ako se nađu u lošoj situaciji na internetu i da znaju kako da postupaju i kome da se obrate“ –  istakla je Stana Milošević.

Prilikom svakog predavanja bili su prisutni članovi naše organizacije koji su ujedno upoznali učenike sa radom naše organizacije. Takođe predavanjima su bili prisutni i članovi naše omladine koji su sa ovih predavanja ponijeli velike utiske jer i oni sami nisu znali za sve opasnosti na internetu.

Na svim predavanjima bio je prisutan i podpresjednik Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“, Mitar Kršić kojeg smo zamolili da nam iznese utiske o provedenim predavanjima.
–  ,,Kako je postala česta pojava da su u našem okruženju dešavaju različiti oblici zlostavljanja putem interneta. Kako se kaže bolje spriječiti nego liječiti, pa vođeni tom narodnom izrekom obišli smo direktore dvije gradske škole te ih pitali za mišljenje da provedemo ova predavanja. Direktori škola su objeručke prihvatili našu ideju i sa oduševljenjem dali dozvole da sprovedemo u dijelo našu ideju. Nakon što je naše predavanje čulo oko 400 učenika nadam se da smo bar na tren probudili dozu opreznosti kod učenika, jer nije nam bio cilj prepadati djecu već im staviti do znanja kakve sve opasnosti mogu naići na internetu. Bilo bi dobro da ovo predavanje čuju i roditelji pa ćemo razmisliti da napravimo ovakvo predavanje i za roditelje, bar u narednoj školskoj godini“ rekao je Kršić.

Ovom prilikom zahvaljujemo se direktoru Osnovne škole ,,Sveti Sava“ Zlatku Laziću, direktoru Osnovne škole ,,Sutjeska“ Zorici Vasiljević, kao i nastavnicima koji su pomogli organizaciju ovih predavanja u Dugom Polju Mitru Kršiću koji je i naš član, u Vranjaku Stani Milošević, u Koprivni Bojanu Božiću i u Skugriću Dijani Magazin.
Takođe zahvaljujemo se našim članovima koji su u svojstvu gosta bili na ovim predavanjima: jereju Jadranku Stojanoviću, Milici Stefanović, kao i omladincima Ruži Mandić, Milanu Đuriću, Daliboru Saviću, Ivoni Stanković, Đurđini Stokić, Stojanki Šarčević i Sretenki Savić.

Vaša Srcem za Modriču

Leave a comment

Your email address will not be published.
*