AKTUELNO

Potrebna pomoć za liječenje dječaka iz Gornjih Kladara

Preuzeto sa www.nezavisne.com

20141008095812_266895Sedamnaestomjesečni Živko Miljić iz Gornjih Kladara od rođenja se bori za život nakon što mu je pupčana vrpca bila vezana oko vrata zbog čega je prilikom dolaska na svijet doživio tešku traumu.

Nakon poroda je reanimiran a potom je pao u komu u kojoj je proveo nekoliko dana. Dva mjeseca je proveo na intenzivnoj njezi ali od ovih posljedica se do danas nije oporavio, prenosi Srbac-rs.

„Niko nije primijetio da nešto nije u redu maltene do samog poroda. Pupčanik je bukvalno gušio mog sina i prekinuo dotok kiseonika u mozak. Zbog toga danas ima bronhitis koji mu otežava disanje i nema koordinaciju pokreta. Ne može sjediti samostalno i držati podignutu glavu i gotovo da ne reaguje na okolinu“, kaže njegova majka Nevena Ignjatić.

Gotovo dva mjeseca primao je hranu putem sonde jer nije mogao gutati a istovremeno su ga gušile sline iz grla i nosa, zbog čega je imao svakodnevne medicinske intervencije. Noge i ruke su mu jedno vrijeme bile ukočene pa je morao raditi vježbe a od silnog naprezanja dobio je bruh i u julu ove godine je išao na dvije operacije.

„Kada je dobio bruh nije napunio ni punu godinu, zbog čega mu nisu smjeli dati anesteziju kako bi ga uspavali. Operaciju su obavili tek kada je dočekao prvi rođendan, ali je nakon dva dana dobio bruh na drugoj strani, pa su hitno obavili i drugu operaciju jer mu je život bio u pitanju“, priča majka Nevena.

Ona dodaje da su ljekari rekli da mora raditi vježbe kako bi poboljšao motoriku. Vodili su ga u Zavod za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ u Trapistima i nakon što je počeo lagano da vježba, bronhitis mu se pogoršao.

„Već tri mjeseca ne radi vježbe i stanje mu je znatno lošije. Nemamo drugog izbora osim da ga odvedemo na specijalističke klinike u Beograd i Novi Sad kako bi ga detaljno pregledali i vidjeli koliki je stepen oštećenja“, priča Nevena.

Veoma je zabrinuta jer su ljekari u Banjaluci rekli da se do druge godine starosti može napraviti veći pomak u njegovom liječenju a da je sve nakon toga neizvjesno.

„Stalno ga vodimo na aspirator kako bismo mu pročistili disajne puteve. Jako mu je teško, slabo napreduje i gotovo da nema znakova nikakvog poboljšanja. Cijela naša porodica mu se stavila svakodnevno na raspolaganje i svi ovu muku teško proživljavamo“, očajna je Nevena.

Prema njenim riječima, do sada nisu dobijali pomoć od bilo koga a potrebna su im novčana sredstva kako bi ga vodili na dalja ispitivanja i pružili mu adekvatnu medicinsku pomoć.

Niko u porodici nije zaposlen jer je Nevena prestala raditi u klaonici peradi Perutnina Ptuj u Poveliču nakon 8,5 godina radnog staža dok njen bračni partner Marko radi povremeno na dnevnicu u komšiluku a po zanimanju je električar. Osim malog Živka imaju i kćerkicu Katarinu.

Neprestano uz njih je i djed Mirko koji je takođe ostao bez posla nakon višedecenijskog rada u Italiji i još uvijek nije stekao pravo na starosnu penziju.

„Gotovo da nemamo nikakvih prihoda a novac nam je prijeko potreban kako bismo počeli sa terapijama. Molim sve humaniste da nam pomognu u ovim teškim trenucima a jednog dana ćemo naći adekvatan način da im se odužimo“, kaže Nevena.

Uplate se mogu izvršiti na račun koji je otvoren u Sberbanci na broj: 5673530331399919 a otvoren je i devizni račun na broj: BA395673535413955382 S.W.I.F.T. SABRBA2B.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.
*