AKTUELNO

Drugi o nama…

SZM

Slijedeći tekst preuzet je sa stranice vesti-online.com

Srcem za Modriču!

Zavičajno humanitarno udruženje Modričana u Švajcarskoj osnovano je sa ciljem da se građani koji žive u inostranstvu okupe i pomognu svom rodnom kraju.

Pomoć zavičaju: Pošiljka za poplavljene

– Svi naši članovi učestvovali su u mnogim humanitarnim akcijama, pa smo došli na ideju da okupimo sve Modričane koji žive u Švajcarskoj, i oformimo i registrujemo zavičajno humanitarno udruženje i da pomognemo našim sunarodnicima onoliko koliko je to u našoj moći – priča za “Vesti” predsednik ovog udruženja Dragan Sjeničić.

Transparentnost

– Pozivam sve ljude da nam se pridruže. Naš rad je maksimalno transparentan, tako da svaki član ima uvid u finansije i ima pravo da odabere kategoriju i vrstu pomoći. Treba biti čovek – poručuje zemljacima Sjeničić.

– U poslednjim poplavama i klizištima koja su zadesila Modriču pomogli smo ronilačkom klubu Vidre, a baš zahvaljujući njima u Modriči i Šamcu nije bilo na desetine mrtvih u poplavama.
Od dva švajcarska ronilačka kluba (Tauchsport Käser AG i Tauchshop Scuba) dobili smo opremu vrednu 8.000 KM, koju smo dali našim roniocima, a i mi smo im pomogli zajedno sa crkvom u Cirihu sa 1.500 KM – veli Dragan.
On kaže da je među prvim akcijama bila iz grupe Srcem za poplavljene i nosila je naziv “Mislimo na vas”. Ona je obuhvatala 30 najsiromašnijih kuća u poplavljenom naselju Dobor i sastojala se od paketa hrane u vrednosti od 1.500 KM. Naredna akcija je bila iz grupe Srcem za bolesne, a novac u vrednosti od 3.300 KM dobila je Dijana Bijelić. Pomogli smo i crkvu u Cirihu (Uspenje Presvete Bogorodice) sa 800 KM, koja je takođe skupljala pomoć za poplavljene, a novac su dali i za jednogodišnjeg Živka Miljića (500 KM). Pomoć je upućena i Safetu Hasanoviću (500 KM), Marku Trifkoviću (500 KM) i bolesnoj braći Spasoju i Dragomiru Lukiću (1.000 KM).
– Za Modriču, Šamac, Doboj i Odžak obezbedili smo hranu i sredstva za higijenu i garderobu (50 tona), 1.000 paketa dečje hrane (donacija Bimbosana), kao i dve donacije medicinskih potrebština, donacije klinika Hirsland i Betanija. Posebno me je obradovala porodica Buzoli sa Kosova, koja je učestvovala u donatorstvu i koja je napisala: “Dužnost nam je da budemo ljudi” – veli Sjeničić.

U planu nove akcije

Predsednik Sjeničić kaže da žele da pomognu bolesnima – Zdravku Markoviću, petogodišnjoj Andrei, koja živi sa nezaposlenom majkom, bratom i sestrom, kao i Jevri Tripić, hrabroj majci koja je, i sama ne baš zdrava, poklonila bubreg svojoj ćerki.
U planu je i pomoć najsiromašnijim porodicama sa mnogo dece, koje će, kaže, obradovati paketima hrane.

Leave a comment

Your email address will not be published.
*